jgn lupa click my heartbeat banner yer!! tq syukran merci tocey Arigatou Gazaimasu Gracias terima kasih

Pages

Followers

Friday, July 22, 2011

SUJI SUJI GA CONTEST~AKU DAN BAJU KURUNG


deqlis nak join gak...sebab ada cerita di sebalik baju kurung yang deqlis pakai di bawah...
citer pasal kain dan bajunya...

klu uools nak tahu, kain petak2x tue adalah kain lama sudah...dari sekolah menengah tingkatan 1/2 kot.. bajunya dah lusuh dahhh... masa beli kain buat baju murah jerkk..tetapi  kain dia amat laa mahal...mahal laa bg budak sekolah kan?? dan zaman deqlis masa tue...

sebenarnya nak citer.....beli kain pun deqlis nangis...masa beli kain nak buat baju ganti pun deqlis nangis... dua-dua deqlis nangis...huhu...

nak dengar citer mana dulu??haha...

citer kain petak2x tu dulu laa yer...
al-kisahnya masa nak beli kain petak2x tu masa tu nak buat baju raya laa jugak...al-maklumlah ayah dah bagi bajet kat mak untuk beli baju raya kami adik-beradik..so setiap seorang kira ada bajet masing-masing laa untuk beli baju raya...takleh lebey..nanti tak cukup bajet laa ....entah macam mana, dalam byk2x kain, mata ku terbekenan dengan design kain petak2x tue...ada kilat2x sikit nampak cun sangat (kecik lagik nak melaram) fesyen baru laa katakan...hehe... bila tgk2x..semeter dlm 25.90...wow!! 2 meter je lebih RM50...  nie baru kain..lum carik baju..heheh... so my mum suruh cari lain....tp deqlis dah terbekenan sangat..sampai majuk...dlm hati menangis dah nak kain tu jugakkkkk!!!..
pastu deqlis malas nak jalan ngan mak dah...(majuk nye pasai tak belikan kain...hehe) deqlis jalan ngan ayah deqlis.... pastu ayah deqlis tye, pesai nie muka sememek jer,,tak hepi pun?? apa lagi....ngan muka sedih tue, deqlis cakap laa nk beli kain tue.tp mak tak kasikkk n buat muka sedihhh...(eceh pandai ngayat ayah nie..hehe) siap leh nangis pulak sebab tak dpt kain yg ku terbekanan tue....huhu..pastu ayah pun kasik duit, p beli.... yuhuuuuuuuuuuu...!! hepi nyerr terus p beli kain...(thanks ayah..lebiu!!!).... (baru kain laa..hehe)... utk baju p cari ngan my mum...sebb rasa bersalah beli kain jer dah mahal... deqlis ingat baju cari yg murah2x pun takperlaaa...janji leh match... (yg nak jahit kan my mum jugak hehe)

okay..... nangis kedua... bila beli kain nak ganti buat baju baru...(al-maklumlah kain dia tahan lagi...baju dah tak tahan...) so bila start keje...rasanya baru jer keje...deqlis cadang nak cari kain baru nak buat baju ganti baju yang lama (baju yg kat gambo bawah nie)....konon nk save bajet...(ada hati nak rembat kain lagi buat baju lagi 1-2 helai) hehe... so deqlis p jer laa Kamdar... konon nak carik kain murah2x jer laa... sebab nak murah sangat .....deqlis cari2x jumpa laa kain biru nie....terus tye ngan miss yg bertugas tue..."nie berapa semeter?" miss tu jawab....6 9... bunyi nyer macam 6.90 semeter kan?? so deqlis ngan hepi nyer pun rembat laa 2 meter.... sampai2x kat kaunter... total  RM138.00 yer.. hahhh???????????????????? terbeliak bijik mato jappp.... aikk?? kata RM6.90 takkan sampai seratus lebeyyy?? "nie RM69.00 semeter!!! amik kau!!! nak save sangat...tadi kedai lain semeter RM30 pun kau nak carik lagi murah...kan dah kena...semeter RM69... hahahhahahaha!! hmmm habis deqlis bayo jer laaa.... sib baik tak amik lagi 4 meter..klu tak kopak gaji pertamaku beli kain..hehe...

so nangis jugak lee nak dapat kain buat baju ganti utk kain baju kurung petak2x tue.... 
nangis laaa..duit terbang melayang beratus-ringgit..dan tak dpt nak beli 1-2 pasang baju lagik...abiss?? dah kopak duit demi 2 meter kain utk dipadankan dengan dengan kain lama yg juga ada sejarahnya tersendiri..huhu...

by the way..mmg kenangan betui laa...so sampai sekrang klu beli apa2x deqlis akan tye betui2x...6.90 atau 69 hengget?? hehe.. dan tima kasih laa kat my mum sebab tolong jahitkan baju di bawah... sampai sekrang baju nie tahan lagi...deqlis masih pakai untuk event2x kenduri...al-maklumlah baju kurung deqlis terhad...sangat2x hargai baju kurung yg ada... sebb kerja deqlis tak memerlukan pakai bj kurung hari2x... jadi baju kurung deqlis mmg tak banyak dan yang ada tu pakai berkali-kali pun takper sebab matching ngan tudung2x yg berlainan...ikut yg mana sesuai..hehe...

nie masa p kenduri my cousin...dah kahwin dah masa nie..masih leh pakai baju penuh sejarah nie..
dan sampai sekrang mmg masih elok laa..nampak cam baru jerkk hehe:) mmg rasa special sangat baju kurung nie...pandang kain petak2x tu teringat my dad....klu tgk baju yg  6 9 tue...teringat my mum...sebab masa tu deqlis p beli dengan my mum....:-)

itulah kisah aku dan baju kurung biru ku:-)




deqlis nak tag:


fieda
jieda
cik rose cute
shidasyakirin
nanakimie
mama zharfan


nak menang Ipod Shuffle? KLik SINI dan anda berpeluang utk menang...! mudah jer..janji ada FB:-)
cepat  join..mana tau tuah kan?? 

5 comments:

  1. Hi deqlis... TQ join contest...
    tp x jmpe la banner kt sidebar...

    ~Tuan Tanah

    ReplyDelete
  2. nice pic dear.aten follow deqlis.jemput ke blog aten yer :)

    http://gulahatiqyla.blogspot.com/2011/07/suji-suji-ga-contestaku-dan-baju-kurung.html

    ReplyDelete
  3. nice pic yunk^^ gud luck!! :) visit mine too..

    http://heartylolipop.blogspot.com/2011/08/suji-suji-ga-contestaku-dan-baju-kurung.html

    ReplyDelete

KLIK 1 my HB banner plzzz!!

Blog Archive

My Blog List1